Els rols en ciberseguretat
Els rols, des del CEO als usuaris finals
Existeixen diferents rols i equips en ciberseguretat amb diferents funcions i responsabilitats dins de l'empresa
Es imprescindible contar con un equipo de seguridad especializado que se encargue de proteger los activos en línea de la empresa y de concienciación en ciberseguridad para todos los empleados de la misma. En este ámbito, aparecen diferentes roles y equipos en ciberseguridad, cuyos nombres, en ocasiones, pueden crear confusión. A continuación, conoceremos cada uno de ellos, además de las funciones y responsabilidades que les corresponden en materia de ciberseguridad.
La seguretat de la informació s'ha convertit en una qüestió essencial per a la continuïtat de negoci de les empreses
CEO
El CEO (Chief Executive Officer) és el càrrec més alt dins de l’organigrama de l’empresa. Quant a la ciberseguretat, el paper del CEO és crucial per a la protecció de l’empresa i implementació d’una cultura de conscienciació en aquest àmbit, i ha de col·laborar amb la resta dels líders per assegurar la defensa de la informació i dels actius digitals de l’organització.
A més, haurà de garantir els recursos adequats per implementar aquesta estratègia: contractació del personal expert en ciberseguretat, implementació d’eines i formació en ciberseguretat per a tots els empleats.
CSO
El CSO (Chief Security Officer), també denominat responsable de seguretat corporativa, és el responsable de la seguretat de l’empresa, tant física com tecnològica. Aquest rol és habitual en les grans corporacions, principalment en el sector bancari i energètic.
CISO
El CISO (Chief Information Security Officer) és el responsable de la seguretat de la informació de l’empresa. En algunes empreses, sobretot en les més petites, aquesta figura pot coincidir amb la del CSO però, encara que tots dos rols estan relacionats, tenen algunes diferències. De fet, la «I» de «informació» en el seu nom marca la diferència principal, centrant la responsabilitat del CISO en la seguretat de la informació en concret. Algunes de les seves funcions són:
- Desenvolupar i gestionar l’estratègia de seguretat de la informació de l’empresa.
- Identificar i gestionar els riscos de seguretat de la informació.
- Desenvolupar, implementar i supervisar les polítiques de ciberseguretat alineades amb la missió i visió de l’empresa
- Coordinar l’equip de ciberseguretat de l’empresa.
- Fomentar la conscienciació de tots els empleats en ciberseguretat.
La formació bàsica que es requereix habitualment per treballar com CISO són estudis d’enginyeria informàtica, telecomunicacions o similars, partint de la base que es tenen sòlids coneixements en ciberseguretat.
D’altra banda, haurà de comptar amb un altre tipus d’habilitats denominades soft skills, com: comptar amb visió empresarial, estar al corrent de les últimes tendències tecnològiques empresarials, capacitat d’oratòria i persuasió i maneig de treball multidisciplinari.
En els últims anys, el seu paper dins de l’empresa ha evolucionat de ser un perfil tècnic a un perfil involucrat en l’estratègia empresarial de l’empresa, amb l’objectiu d’alinear la gestió empresarial amb la ciberseguretat.
Cal destacar que, la imposició del RD 43/2021 dota al CISO d’una condició d’eix central de la ciberseguretat de les empreses. Aquest marc legislatiu estableix les atribucions que té la figura del CISO, remarcant el seu valor com a figura reguladora de la ciberseguretat de les organitzacions.
Alguns dels beneficis de comptar amb aquest perfil en l’empresa són:
- Planificació de ciberseguretat concorde a les necessitats i labors de l’organització.
- Millor sensibilització i formació laboral sobre temes de seguretat digital.
- Capacitat de recerca i anàlisi d’amenaces com a bretxes de seguretat.
- Major coneixement de les tendències en riscos i major protecció davant aquests.
- Millora de la imatge de l’empresa per comptar amb especialistes que doten de confiança als clients i accionistes.
- Assegurament del compliment normatiu i dels estàndards i regulacions de seguretat de la informació.
CIO
Un altre dels rols en ciberseguretat és el CIO (Chief Information Officer) és el líder de la tecnologia de la informació d’una empresa. La seva responsabilitat és assegurar l’efectivitat de la tecnologia de la informació de l’empresa. També és un rol que ha evolucionat per la transformació digital accelerada dels últims anys, donant lloc a una posició del CIO més estratègica que en el passat.
Entre les seves funcions es troben:
- Gestionar l’estratègia TI de l’empresa, incloent-hi l’adopció de tecnologies emergents i solucions tecnològiques innovadores amb l’objectiu de millorar la gestió empresarial apuntant cap a la transformació digital del negoci.
- Supervisar els projectes TI i mentorar a la resta de responsables de l’empresa en l’adopció de noves tecnologies.
- Garantir la seguretat de la informació juntament amb el CISO.
CTO
El CTO (Chief Technology Officer) és el responsable de la tecnologia i la innovació de l’empresa. És el responsable de desenvolupar l’estratègia tecnològica de l’empresa, i d’impulsar el creixement tecnològic d’aquesta. Va molt alineat amb la funció del CIO, però amb un perfil més tècnic. Les seves funcions poden estar entremesclades, sent algunes d’elles:
- Planificar i desenvolupar l’estratègia TI de l’empresa al costat del CIO.
- Investigar i desenvolupar nous avanços i tendències tecnològiques.
- Gestionar els projectes tecnològics.
- Garantir la seguretat tecnològica.
CDO
El CDO (Chief Data Officer) és l’encarregat d’assegurar el correcte tractament de les dades dins de l’empresa, és a dir, s’encarrega de garantir la protecció de les dades i que es compleixi amb les lleis i regulacions corresponents al tractament de dades. Algunes de les seves funcions són:
- Gestionar la seguretat i privacitat de les dades, juntament amb el CISO.
- Gestionar i analitzar les dades de l’empresa per obtenir informació.
- Establir i implementar l’estratègia de dades de l’empresa.
- Assegurar el compliment en matèria de protecció de dades.
HACKER ÈTIC
És un perfil nou per a les pimes que complementa a l’equip de ciberseguretat, enfortint les capacitats de ciberseguretat de l’empresa, assessorant, fent proves i tests de penetració per anticipar la identificació de vulnerabilitats, amenaces i riscos de tots els departaments de l’empresa. Pot ser un perfil intern o subcontractat.
DPD
El DPD (Data Protection Officer) o delegat de privacitat assegura l’empleno de la normativa en protecció de dades. Pot ser una figura interna, externa o compartida entre més empreses. Per a les pimes i autònoms, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha elaborat l’eina FACILITA GRPD i ha posat a la disposició de les empreses més recursos per al compliment de la protecció de dades de cada empresa.
Equip de conscienciació en ciberseguretat
Per implementar una estratègia de conscienciació en ciberseguretat en una empresa, s’identifiquen els següents rols que han de conformar l’equip de conscienciació en ciberseguretat. Tots ells són igual d’importants i satisfan diferents necessitats i funcions durant el cicle de vida l’estratègia de conscienciació en ciberseguretat:
- Responsable de ciberseguretat: executiu d’alt nivell encarregat del desenvolupament i implementació del programa de seguretat de la informació.
- Responsable de comunicació: encarregat de transmetre els coneixements a la resta d’empleats, així com de donar difusió als assoliments i avanços en matèria de ciberseguretat.
- Responsable de tecnologia de sistemes de la informació: amb capacitat de desenvolupar, implementar i mantenir sistemes a gran escala per assegurar la correcta continuïtat de les organitzacions.
- Responsable de l’equip de resposta a incidents: amb capacitat per prevenir, detectar i respondre resolutivament als incidents de seguretat que puguin ocasionar-se en els sistemes informàtics.
- Responsable de recursos humans: dedicat al disseny dels llocs de treball, així com les seves funcions, responsabilitats, qualificacions i habilitats requerides.
La col·laboració de tots aquests rols és essencial per al correcte funcionament de la seguretat en l'empresa
El nostre equip de professionals de Level4 t'ofereix:
Implantació
Instal·lació a les seves localitzacions
Arquitectura
Només les millors solucions del mercat
Suport IT
Personal professional especialitzat
Monitorització
Sempre sota un control estricte
Manteniment
Actualitzacions, reparacions…