Logo-level4-sense-marge

Desentranyant el Protocol NTLM: Garantint Autenticació i Seguretat en l'Univers Windows

El protocol NTLM (NT LAN Manager) s’erigeix com una sèrie de protocols d’autenticació meticulosament esculpits per Microsoft. En els seus orígens, aquests protocols ostentaven un caràcter exclusiu, reservat als dominis dels sistemes Windows. Amb el transcurs del temps, no obstant això, l’autenticació NTLM ha evolucionat, estenent les seves fronteres a diversos sistemes.

NTLM proporciona la capacitat perquè dispositius i servidors en una xarxa puguin dur a terme una verificació recíproca, establint així un sòlid fonament en ambients on la seguretat és primordial, assegurant que únicament els usuaris autoritzats siguin capaços d'accedir als recursos i serveis pertinents.

L'Intricat Ballet de l'Autenticació NTLM

Reptes i respostes

El procés que guia l’autenticació mitjançant NTLM es basa en un intercanvi de reptes i respostes entre el client i el servidor. A continuació, es detallen els passos que segueix el client i l’amfitrió

Cyber safety with key symbol hologram 3d illustration. Modern concept of computer security, encryption and password protection on blue digital background.

Passos del protocol de seguretat

  1. El client pren la iniciativa en transmetre el seu nom d’usuari al servidor.
  2. A manera de resposta, el servidor emet un repte, un número a l’atzar que sol·licita ser desxifrat.
  3. Armat amb aquest repte i la contrasenya de l’usuari, el client engendra un valor hash que després transmet com a resposta.
  4. Simultàniament, el servidor, coneixedor de la contrasenya de l’usuari, crea el seu propi valor hash i el compara amb la resposta del client.
  5. Si els valors hash concorden, el client és autenticat i se li atorga accés. Si el concorde no s’aconsegueix, l’accés queda vetat.

Aquest elaborat procés garanteix que la contrasenya de l'usuari no viatge en text pla a través de la xarxa. En el seu lloc, s'empra una funció hash, un procediment criptogràfic que converteix la contrasenya en una cadena de caràcters de longitud fixa. Aquesta tècnica enrobusteix la seguretat, ja que les funcions hash són notòriament difícils de revertir, exercint així un paper vital en la salvaguarda de la informació.

Àmbits d'Aplicació

El protocol NTLM va ser concebut inicialment per a facilitar connexions segures entre dispositius Windows o entre un dispositiu i un servidor. Un cas exemplar és la seva contribució al “inici de sessió únic” (SSO), on els usuaris poden accedir a múltiples aplicacions dins d’un domini després d’autenticar-se una única vegada.

És important tenir present que, mentre el NTLM ha estat una estrella en el seu temps, ha cedit el seu protagonisme a protocols més segurs, com Kerberos, en entorns moderns.

Pros y contres

Un dels punts a favor del NTLM és la seva capacitat per a no requerir l’enviament de la contrasenya en text clar a través de la xarxa. Les transferències entre el client i el servidor es realitzen mitjançant valors hash, encriptats i blindats, fortificant així la seguretat.

No obstant això, aquesta mesura de seguretat no està exempta de desafiaments. Si un atacant aconsegueix interceptar el valor hash, podria posar en perill la integritat del sistema. A més, el NTLM utilitza l’algorisme de xifratge MD4, considerat en l’actualitat com a insegur.

En level4 estem en constant anàlisi dels principals problemes de seguretat que poden afectar activament els nostres clients.

Verifiquem l’origen, avaluem la criticitat i el publiquem per a donar a conèixer aquestes vulnerabilitats.

Si necesitaís assessorament per a analitzar l’afectació i prendre les corresponents mesures, contacteu amb nosaltres per a estudiar el vostre cas.